Wat als je op uw 65ste nog niet met pensioen wilt gaan?

Wat als je op uw 65ste nog niet met pensioen wilt gaan?

Welverdiend, dat is een pensioen meestal. Een dag waar velen van ons reikhalzend naar uitkijken.

Mag u blijven doorwerken na uw 65ste

Geen enkel probleem. Bent u zelfstandige, dan kunt u blijven voorwerken alsof er niets aan de hand is. Meer nog, er is niets dat u belet om na uw 65ste zelfstandig te worden.

In België is het pensioen een recht, geen plicht (tenzij voor wie een sociale uitkering ontvangt).

Rijksdienst van Pensioenen …

Wanneer u de officiële pensioenleeftijd nadert, krijgt u van de RVP een brief in de bus. Wie zijn pensioen wil aanvragen, stuurt het ‘model 74’ netjes ingevuld terug. Maar stel, u voelt zich nog steeds in de fleur van uw professionele leven en u wenst te blijven werken, dan kunt u dat op die formuleren aanduiden en ze naar de RVP opsturen. Wordt het u 1 jaar of 2 jaar later dan toch te veel, dan moet u wel zelf het initiatief nemen om alsnog uw welverdiende pensioen aan te vragen.

45 jaar loopbaan …

In tijden van vergrijzing zou u verwachten dat langer werken dan nodig op applaus en een bonus wordt onthaald. Helaas is dat niet het geval. Of tenminste niet helemaal. Wie doorwerkt na zijn 65ste, verzamelt zoals elke andere werknemer actieve jaren die meetellen voor zijn pensioen. Een echte bonus of een financieel voordeel levert dat niet op. Het pensioen stijgt gewoon volgens de algemeen geldende anciënniteitschaal.  Zodra uw maximumloopbaan van 45 jaar is bereikt, heeft het weinig zin om voor uw pensioenopbouw nog een jaartje extra te werken.

Pensioenbonus …

De enige vorm van pensioenbonus die in België bestaat, beloont mensen die tussen hun 62ste en hun 65ste blijven doorwerken.

Wie effectief tot zijn 65ste werkt, geniet ook een belastingvoordeel op het aanvullend pensioen. 

Nog vragen ?

Maak gebruik van ons gratis eerstelijnsadvies.

Stuur een e-mail Bel ons: 053/81.01.25

Delen