Boekhouders kraken fiscaal beleid federale regering

Boekhouders kraken fiscaal beleid federale regering

Het fiscaal beleid van de federale regering is voor de beoefenaars van een cijferberoep, bijvoorbeeld boekhouders, accountants of revisoren, ruim onvoldoende. Dat blijkt uit een enquête van de denktank Fiscaal Correct waarvan de resultaten op het vijfde congres voor de economische beroepen voorgesteld werd.

Voor het onderzoek TAX-survey, afgenomen door studiebureau De Cijferij, werden 1.507 mensen online gepeild (21-70 jaar). Onder hen zijn 1.177 professionals met een cijferberoep. De aangehaalde resultaten van de enquête betreffen enkel die groep.

Voor professor en advocaat in het fiscaal recht Michael Maus, een van de leden van Fiscaal Correct, valt vooral de onvrede onder de cijferberoepen over de regering van Elio Di Rupo op. "Zesentachtig procent zegt dat het fiscaal beleid van Elio Di Rupo heeft geleid tot een slechter ondernemerschap. En er is het feit dat fraudemaatregelen weinig impact hebben", klinkt het oordeel. Volgens de enquête stelt 75 procent van de bevraagden vast dat de fraudemaatregelen geen effect hebben op zwartwerk. Dat zwartwerk zou volgens de enquête zelfs verhoogd zijn onder de huidige regering.

"De cijferberoepen geven voor alle belastingen aan dat het niet meer beheersbaar is qua complexiteit. Als zij dit al toegeven. Dit is nog wat anders dan Jan Modaal", vervolgt Maus.

Onfair
Volgens het onderzoek is er een "ondermaats gevoel van fiscale correctheid". De algemene 'fairness score' bedraagt 2,63 op een schaal waarbij 5 de hoogste score is. De fairness score werd gemeten op basis van negen items. De frequentie van fiscale regelgeving (2,2), de fiscale administratieve verplichtingen (2,45) en de fraudebestrijding (2,54) beoordelen de bevraagde cijferberoepers als het minst correct.

Voorts vindt 86 procent van de cijferberoepers de personenbelasting te hoog, voor de vennootschapsbelasting is dit 63 procent. Uit de bevraging blijkt ook dat er nood is aan fiscale vereenvoudiging met lagere algemene tarieven in plaats van de huidige situatie met hogere tarieven maar met allerhande gunsttarieven, aftrekmogelijkheden en fiscale vrijstellingen. Achtenzestig procent wijst een btw-verhoging af en de cijferberoepen vinden tot slot (69%) dat er een aparte belasting moet komen voor kmo's enerzijds en grote bedrijven anderzijds.

De foutenmarge bij de professionals bedraagt tussen 2,5 en 2,85 procent. Die groep is representatief voor heel België.


Bewerkt door: Redactie De Morgen − 05/12/13, 19u48  − Bron: Belga

Nog vragen ?

Maak gebruik van ons gratis eerstelijnsadvies.

Stuur een e-mail Bel ons: 053/81.01.25

Delen