Hoe uw dienstencheques fiscaal optimaliseren?

Hoe uw dienstencheques fiscaal optimaliseren?

Met dienstencheques kan u privé bepaalde huishoudelijke taken laten uitvoeren. Sinds 1 januari 2009 is de kostprijs van één dienstencheque voor één uur huishoudelijk werk 7,50 EUR.  U mag per persoon slechts maximaal 750 dienstencheques per jaar bestellen.

Van die 7,50 EUR per dienstencheque krijgt u een fiscaal voordeel in de vorm van een belastingvermindering van 30% die verrekend wordt in uw aangifte in de personenbelasting. Concreet betekent dit dat een dienstencheque u in feite netto 5,25 EUR kost.

Er is echter wel een beperking van toepassing qua belastingvermindering. U krijgt de vermindering op maximaal 2.560 EUR (voor 2011) per jaar. Dit maximum geldt bovendien voor de dienstencheques en PWA-cheques samen. Het maximum geldt eveneens per belastingplichtige en niet per gezin. 

Rekening houdend met bovenstaande gegevens kan u de aankoop van dienstencheques binnen een gezin fiscaal optimaliseren. Eerst kijken we naar hoeveel dienstencheques een belastingplichtige maximaal kan aankopen om maximaal van de belastingvermindering te genieten. Dit komt neer op 341 dienstencheques (2.560 EUR/7,50 EUR). Dit is dus bijna de helft van wat een persoon maximaal mag bestellen.

De beperking geldt per belastingplichtige, dat betekent dat u als uw echtgenoot of echtgenote dienstencheques kunnen aankopen. Daarom is het fiscaal gezien interessant als wanneer u meer dan 341 dienstencheques binnen uw gezin per jaar aankoopt, om u beiden te laten registeren bij de verkoper van dienstencheques (Sodexo). Zo krijgt u beiden een fiscaal attest waarbij u beiden kunt genieten van de belastingvermindering.

In de praktijk zien wij echter dat slechts 1 van beide partners zich laat registeren bij de verkoper van de cheques en meer cheques aankoopt dan het fiscaal maximum van 341. Wanneer u beiden zich laat registeren dan vergroot u binnen uw gezin de fiscale maximum van 341 dienstencheques naar 682 cheques.

Nog vragen ?

Maak gebruik van ons gratis eerstelijnsadvies.

Stuur een e-mail Bel ons: 053/81.01.25

Delen