Relatiegeschenken en de Fiscus….

Relatiegeschenken en de Fiscus….

Geef geen vergiftigd geschenk !

In de eindejaar periode delen zelfstandigen relatiegeschenken uit aan hun beste klanten.  Die kosten zijn fiscaal aftrekbaar, maar er zijn grenzen…
Zelfstandigen hebben veel klanten die aan het einde van het jaar een nieuwjaarsgeschenk verdienen.  Ze kunnen hun uitgaven daarvoor fiscaal inbrengen als werkelijke beroepskosten.  De regel is dat de kosten van een cadeau aan een zakenrelatie – een relatiegeschenk – slechts voor 50%aftrekbaar zijn.  Dat geld enkel voor geschenken van maximaal 125 euro (incl. BTW).  Kost het cadeau meer, dan wordt de waarde ervan belast bij de klant, terwijl de gever de kost wel voor 100% mag aftrekken.

Geheime commissielonen aanslag …

Om een geschenk dat meer dan 125 euro kost bij de juiste persoon te kunnen belasten, moet de zelfstandige een fiscale fiche 281.50 opmaken, waarop het bedrag en de naam van de ‘genieter’ vermeld staan.  De uitgaven zijn niet aftrekbaar als er geen fiche wordt gemaakt. De limiet van 125 euro geldt per jaar en per genieter.  Ook als een klant twee geschenken van 100 euro krijgt, moet daarvoor dus een fiche worden gemaakt.

Publiciteitskosten…

Een zelfstandige die kleine geschenken geeft aan zijn klanten, kan die kosten toch voor 100% aftrekken.  Het moet dan wel gaan om cadeaus met een beperkte waarde, waarop de naam of het logo van de zaak zijn aangebracht en die bedoeld zijn om ze in grote aantallen te verspreiden. De fiscus beschouwt die uitgaven als zogenoemde publiciteitskosten, die volledig aftrekbaar zijn.
Wijn, champagne, alcohol en chocolade kunnen volgens de fiscus nooit als publiciteitsartikelen worden beschouwd, zelfs niet als de naam of het logo van de zaak op het etiket of op de verpakking staat.

BTW recupereren…

Wie btw-plichtig is, kan de btw op een geschenk volledig recupereren als het minder kost dan 50 euro excl. btw, of 60,50 euro incl. btw.  De btw op duurdere geschenken is niet terug vorderbaar.  Het maximum van 50 euro geldt per zakenrelatie en per jaar.  Als een zelfstandige aan een klant twee geschenken van 40 euro geeft, zit hij dus boven dat maximum.  Voor de btw doet het er niet toe of de naam of het logo op het geschenk staat.
De btw op zogenoemde geestrijke dranken is nooit recupereerbaar, zelfs niet als een fles minder dan 50 euro kost.
De btw op publiciteitsartikelen is wel volledig aftrekbaar, zelfs als de waarde van het geschenk hoger is dan 50 euro.

Ons advies :
-          De kosten van een relatiegeschenk zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar tot een maximumbedrag van 125 euro (incl. btw).  Kost het cadeau meer, dan wordt de waarde ervan belast bij de klant.  De gever mag de kosten dan wel voor 100% inbrengen.
-          Publiciteitskosten zijn volledig aftrekbaar als werkelijke beroepskosten.

Nog vragen ?

Maak gebruik van ons gratis eerstelijnsadvies.

Stuur een e-mail Bel ons: 053/81.01.25

Delen